No Image

Black wood and glass volumes stagger down Oregon woodland to form Royal house

June 9, 2020 Kristine Klein 0
Royal by Willian Kaven

US architecture firm William Kaven Architecture has stepped a black house with expansive balconies down a wooded ground to overlook an Oregon forest. Two stacked rectangular volumes clad with black siding by Aspyre and large windows comprise the geometric 4,352-square-foot (404.3-square-metre) house, which is set on a concrete foundation. The house called Royal is situated

The post Black wood and glass volumes stagger down Oregon woodland to form Royal house appeared first on Dezeen.

No Image

Faceted glazed courtyard pierces Oregon house by No Architecture

May 30, 2020 Eleanor Gibson 0
Courtyard House by No Oregon

New York firm No Architecture has designed this house in Oregon’s Willamette Valley wine country around a glazed garden fill with deciduous trees. A large dark roof covers the aptly named Courtyard House residence with an irregular piercing in the middle marking the courtyard. Inside, it forms a garden wrapped by glass walls with wooden

The post Faceted glazed courtyard pierces Oregon house by No Architecture appeared first on Dezeen.

No Image

Lever Architecture designs CLT extension for The Nature Conservancy’s Portland office

March 31, 2020 Bridget Cogley 0
Oregon Conservation Center by Lever Architecture

Weathered steel and juniper siding clad the cross-laminated timber community centre that Lever Architecture has added to the Oregon outpost of The Nature Conservancy. The local firm added a one-storey volume made of cross-laminated timber (CLT) to a three-story building that was completed in the 1970s on a corner plot in Portland’s Buckman neighbourhood. The project

The post Lever Architecture designs CLT extension for The Nature Conservancy’s Portland office appeared first on Dezeen.

No Image

Hacker Architects builds High Desert Residence in volcanic Oregon landscape

January 11, 2020 Bridget Cogley 0
High Desert Residence by Hacker Architects

Fragmented wood-clad walls enclose outdoor patios that wrap this remote Oregon house by local firm Hacker Architects. High Desert Residence is a four-bedroom holiday home in Bend, Oregon designed for an active couple. “This house is designed as a regular weekend sanctuary, and a getaway for their extended family – a place where everyone can

The post Hacker Architects builds High Desert Residence in volcanic Oregon landscape appeared first on Dezeen.

No Image

Lever Architecture transforms Portland industrial buildings into creative workspace

November 27, 2019 Jenna McKnight 0
Redfox Commons by Lever Architecture

American firm Lever Architecture used weathering steel and original timber in the adaptive reuse of two factories built over 70 years ago for a hay bale manufacturer. The project, called Redfox Commons, is located in an evolving industrial district in Northwest Portland. Encompassing 60,000 square feet (5,574 square metres), the project entailed the conversion of

The post Lever Architecture transforms Portland industrial buildings into creative workspace appeared first on Dezeen.

No Image

Works Progress Architecture creates triangular Portland Flatiron building for unusual site

November 26, 2019 Jenna McKnight 0
Portland Flatiron Building by Works Progress Architecture

Protruding corner windows that are set at different angles front this timber-framed, three-sided building in northern Portland designed by American firm Works Progress Architecture. The Portland Flatiron building is located on a sloped, triangular site in the city’s Boise Eliot neighbourhood. Rising five storeys, the building contains retail space on the ground level and offices

The post Works Progress Architecture creates triangular Portland Flatiron building for unusual site appeared first on Dezeen.

No Image

Jessica Helgerson uses “moody, green, lush” palette for Portland home renovation

November 13, 2019 Bridget Cogley 0
NW Johnson Street House by Jessica Helgerson

Interior designer Jessica Helgerson has overhauled a home in Portland, Oregon to include decorative ceilings, floral wallpaper and shades of green and grey that evoke its rainy, cool climate. Helgerson designed the transformation to retain the architectural charm and enliven rooms of NW Johnson Street, a two-storey home that was built in the Pacific Northwest

The post Jessica Helgerson uses “moody, green, lush” palette for Portland home renovation appeared first on Dezeen.

No Image

JHL Design converts abandoned Portland penthouse into moody office space for tech firm

October 19, 2019 Paul Jebara 0

US studio JHL Design emphasised “the interplay of light and shadow” and other classic Japanese principles when turning a vacant penthouse in Portland into a tech firm’s office space. The downtown Portland building was constructed in 1927, though had been empty for many years before the project was initiated. Large glass windows that overlook the

The post JHL Design converts abandoned Portland penthouse into moody office space for tech firm appeared first on Dezeen.

No Image

Barns and ranches inform Signal’s design of Experience Center in Oregon state park

August 6, 2019 Jenna McKnight 0
Cottonwood Canyon State Park Experience Center by Signal Architecture + Research

Seattle firm Signal Architecture + Research has completed a small education and events centre, clad in metal and wood, within the “rugged and fragile landscape” of a protected area in northern Oregon. The Experience Center is part of Cottonwood Canyon State Park, which encompasses over 8,000 acres (3,237 hectares), making it one of Oregon’s largest

The post Barns and ranches inform Signal’s design of Experience Center in Oregon state park appeared first on Dezeen.

No Image

SERA expands Portland Playhouse with building wrapped in glass and charred wood

July 30, 2019 Jenna McKnight 0
Portland Playhouse by SERA

American studio SERA Architects has overhauled a 115-year-old church building and created a contemporary addition to house a nonprofit theatre company in Oregon. Since 2008, the Portland Playhouse has operated out of a once-vacant church in the city’s King neighbourhood. In the early days, the group got by with sofa seating and other make-shift solutions.

The post SERA expands Portland Playhouse with building wrapped in glass and charred wood appeared first on Dezeen.