No Image

South Wing Expansion / Alexandros N. Tombazis and Associates | AVW Architecture

February 21, 2021 Valeria Silva 0

The Expansion of the main terminal building of Athens International Airport (AIA) was instigated by the new European Security Regulatory Framework enforced in 2019, in order to cover a critical increase in Extra Schengen’s operational needs. The terminal building, approx. 168.000 sqm and almost 800m in length, had to extend by an additional 10% to cover the additional capacity requirements.

No Image

House NVO / dmvA

February 18, 2021 Andreas Luco 0

House NVO is situated in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Belgium. Although the village center is nearby, the house is located in a rural setting. It is not situated next to a road, but along a country lane flanked by trees. The existing rural property on the plot had become too small for the owners, so an extension of the house was required. dmvA designed the addition like a folded skin around the existing house.

No Image

Kuopio Museum / Architects Davidsson Tarkela

February 17, 2021 Andreas Luco 0

This extension functionally and programmatically connects the existing Kuopio Museum of Cultural History, the Museum of Natural History, and the library. The Design is based on a reflection of urban structure and cityscape combined with specific building preservation and functionality questions. The objectives of the project’s diverse starting points are embodied in the new museum extension. The new part forms a gate – the entrance to a new kind of museum and cultural complex. The Kuopio Museum is a historically listed building designed by J. V. Strömberg and was completed in 1907. To restore it to its original character, the fire department wing from the 1960s was demolished.

No Image

Farmhouse Extension / Hut Architektury Martin Rajnis

February 15, 2021 Valeria Silva 0

The investor wished for an extension to his farmhouse in Southern Bohemia, one that he could rest and relax in – a lookout and an observatory. We extended the volume of one of the wings of the building with a semi-transparent wooden structure made out of spruce and larch timber. In terms of articulation of form, the extension is in complete harmony with the original farmhouse. In terms of structure, however, the transparent timber frame, along with its zen atmosphere, is a complete contrast.

No Image

House Along Sardinia’s Southern Coast / Pierluigi Piu

February 6, 2021 Valeria Silva 0

When designing this villa to be built along Sardinia’s coastline it was my intention to link it to its geographical and cultural environment using a contemporary and sober language, yet unmistakably Mediterranean and referring to the traditional arts and crafts of this Italian island. 

No Image

Frame House / Bureau de Change Architects

February 6, 2021 Pilar Caballero 0

Bureau de Change have completed a rear extension and refurbishment to a Victorian terraced house in South London, employing their characteristically questioning approach to produce an unconventional arrangement of interlocking geometric glass volumes which reveal a sequence of compelling interior spaces.

No Image

Vigna Maggiore / Orma Architettura

February 5, 2021 Paula Pintos 0

The project is located in Olmeto, in Southern-Corsica. The site is on a hillside, facing the Mediterranean sea and the small town of Propriano, across the Valinco Gulf. Formerly a farming land, vine and olive trees were grown there, and it eventually gave the name to the place “Vigna Maggiore”. The client’s order was quite open, but he wanted to characterise a place within a large piece of land. The project thus was to create an enclave that would seize a fragment of the landscape. The geography became the project. The site has unique qualities, brought into light by centenarian trees, a visual composition upon the sea, but also through the ground, the soil. The terrain is composed of granitic tuff, ochre in colour, which was a huge source of inspiration for us. Eventually, this particular aspect became the main material of the project.

No Image

The University of Virginia, University Hospital Expansion / Perkins and Will

February 2, 2021 Andreas Luco 0

The University of Virginia Health System’s emergency department and in-patient bed tower offers an enhanced and dignified experience for patients and staff. The expansion connects patients and staff to the calming effects of nature, reduces environmental impact, allows for greater flexibility in use of space, and accommodates evolving medical technology and best practices. At the heart of the design approach are positive patient, family and staff experiences. Patients and family enter the new emergency department (ED) and bed tower through a landscaped, semicircular welcome area that curves outward from the building like outstretched arms. Once inside, they can marvel at a 28-foot-tall atrium with towering windows, which floods the space with natural light. Circular skylights spanning 12 feet in diameter, together with a constellation of recessed ceiling lights, lend a celestial feel to the space—as though one is looking up at starry sky.

No Image

A Room in the Garden / Studio Ben Allen

February 2, 2021 Paula Pintos 0

The geometry of the architecture is an interplay of changing geometric forms. The octagonal wall structure rises to form a hexagonal roof which then frames a square skylight. The main timber columns that support the walls converge to form a truss-like structure that supports the roof. In so doing they give a heightened sense of verticality and therefore both a greater sense of space and an aesthetic reinforcement of the underlying geometry of the structure.